För några veckor sedan så läste jag Slow Fashion av Jennie Johansson & Johanna Nilsson. Det finns ett innlägg på vårat instagram om den. (@folianterna)
 
 
 
När jag läst den, så blev jag så oerhört inspirerad så jag satte igång och sökte efter andra böcker om samma ämne.
 
Här kommer ett axplock av vad jag hittade. Blev glatt överraskad att det fans så många bra och aktuella böcker.
 
 
 Denna bok inriktar sig mest på livsmedel och dess industri. Alltså mat och matens ursprung. Vad som står helt klart är att en skall köpa svenskt, så långt det är möjligt och gärna närodlat/näruppfött. 
Men det är ju priset som avgör många gånger och då är det oftast importerat som gäller. De stora jordbruken/lantbruken i Europa och världen har pressat allt till det yttersta. Det innebär massor med antibiotika i djurens foder och mängder av besprutning på växterna. Mycket att fundera på.
Makten över matkassen av Anders Ingvarsson och Ann-Helen Meyer von Bremen
 
 
Detta var en mycket optimistisk bok. En riktig glad-bok.
Maria Österåker, med familj (i Österbotten i Finland) bestämde sig för att leva på vad de odlat själva under en månad.
Det gick ganska bra och dom har fortsatt med att försöka leva så självhushållande som det går.
Hon skriver lättsamt och utan pekpinnar och bekänner att hon är ganska lat av naturen så ibland blir det inte riktigt som det var tänkt.
Men en får många idéer om små lätta saker en kan göra för att minska sin konsumtion och tips på hur en kan ställa om livet, bara lite grann, för att få mer tid och klara sig på mindre pengar.
Lev mer på mindre av Maria Österåker
 
 
 
 Katarina Bjärvall skriver som vanligt mycket bra och intressant. Denna gång om varför vi köper det vi inte behöver. Den privata konsumtionen är det som driver hela samhällsekonomin och inte blir vi ett dugg lyckligare för det fast vi inbillar oss det. Till detta kommer då också att vi överutnyttjar jordens resurser, så vi käckt vandrar fram mot en total kollaps och katastrof. 
Varför gör vi då på detta viset?
Det är det som Katarina Bjärvalls bok handlar om, men också om vad vi kan göra för att bryta vårat konsumtionsmönster. Det är inte lätt, men det går.
Läs och begrunda.
Yes! av Katarina Bjärvall
 
miljö,enklareliv,mat,matproduktion,jordbruk,självhushåll,konsumtion,,