Pappaffären är en bilderbok av Kim Fupz Aakeson. 
 
Vissa affärer lägger man inte riktigt märke till förrän man verkligen behöver det som finns i dem. Redan på försättsbladet i denna bok ser man en pappa försvinna i all hast, med en resväska. Det står en text där. "här är Birgers pappa" och när man vänder blad ser man Birger och hans mamma, kvar i sin lägenhet, i tårar för Birgers pappa är inte där. Han har hittat en ny kvinna.
 
De gråter ett tag men tillslut tar Birgers mamma sig samman och föreslår att de ska gå och kolla om de kan hitta en ny pappa i pappaffären.  I pappaffären får de hjälp av en expedit som tar dem med till pappfarmen och havet där man kan fiska upp en lämplig pappa. Det blir ett roligt äventyr men också lite sorgligt för man kan väl inte bara ersätta sin gamla pappa med en ny? Birger tycker inte att någon av de andra papporna är lik hans egen, för hans egen pappa är ju just - hans egen pappa.
 
Detta är en viktig bok. Värde kring att vara förälder och ta ansvar för sina barn och sina val. En positiv bok av hur det kanske kan kännas när ens föräldrar separerar. Saknaden och en längtan till den ena parten. Men också ett spännande äventyr om de frågor som barn och vuxna ställer sig när livet förändras.
 
 
 
 
bilderbok, fupz, föräldrar, hcf, pappa, pappaffären, skillsmässor,