"Livet på en kylskåpsdörr" av Alice Kuipers, och plötsligt minns jag när jag läste den. Det var en varm vårdag för 2-3 år sedan, jag var på kulturskolan för att ha sånglektion och hade några timmar att spendera men hade varken lust att konka med alla mina grejer ut i värmen eller gå runt i köpcentret så jag gick till biblioteket som ligger i samma byggnad som kulturskolan. Jag hittade boken i "biblioteket tipsar"-hyllan och började bläddra. Kapitlena är post-it-lappar och inte särskilt långa. För hur mycket skriver man på en post-it? Inte så mycket. :)
Jag tog med mig boken (som för övrigt har knallgula sidor, precis som post-it) ner i källaren, hittade en fåtölj och slog mig ner och lade ifrån mig allt utom boken. Jag tror jag satt där i ca 1 ½ timma och läste HELA boken. Den var jättebra och jättesorglig. En bok med så mycket kärlek! På ett annat sätt visar den oss även dilemmat med stress och hur vi "aldrig hinner" vissa saker i vardagen.
Boken skildras genom en mor och hennes dotter. Hur de via lappar på kylskåpet kommunicerar med varandra med alltifrån inköpslistor, meddelanden och uppgöranden av bråk, förlåtelser, beröm m.m.
Claire är 15 och har sina tonårsbekymmer med skola, killar, kompisar och identitetssökande.
Claires mamma är ensamstående, heltidsarbetande läkare och de hinner sällan ses hemma och kommunicerar ibland helt med sina meddelanden på kylskåpet. Bland annat berätta Claires mamma en dag att hon ska till läkaren pga. en knöl under bröstet och det visar sig snart att hon fått bröstcancer och både Claire och hennes mammas tillvaro förändras drastiskt och de inser att deras relation till varandra är oersättlig. Livet får en ny vändning.
En bra bok i sommarvärmen när man, som jag, är lite för lat för att orka läsa komplicerade böcker. Livet på en kylskåpsdörr är gripande, lättläst och underbar. :)
Livet på en kylskåpsdörr (inbunden)Livet på en kylskåpsdörr (pocket)
(Boken i inbunden form) (Boken i pocketform)
/Lisa