De hemlösas stad   
Annika Luther
 
 
Året är 2035 och klimatkatastrofen är ett faktum. Isarna har smält och höjt havets yta med 10 meter, så en stor del av landområdena ligger under vatten. I den trygga och instängslade staden Jyväskyle bor alla som hann evakueras från bl.a. Helsningfors.
Där lever Lilja med sin familj, men som så många andra tonoringar så vill hon så mycket mer än vad denna stad kan erbjuda. Hon vill till Helsingfors och hon har många frågor om vad och vem som finns kvar i spillrorna av denna stad. Hennes mamma och pappa vägrar konsekvent att svara henne och till slut så rymmer hon. Det blir en både farlig och lärorik resa för Lilja. Strapatserna och kulturkrockarna är många och våldsamma.
Annika Luther har skrivit flera ungdomsböcker och fått flera priser. Dessutom har hon medverkat i flera faktaböcker. Hon är biolog och arbetar som lektor i biologi, geografi och humanekologi vid Tölö gymnasium. i Helsingfors. Hon är gift och har 8 barn.
            
Vinter på Berättargränd
Erika Olofsson Liljedahl
 
Det är vinter på Berättargränd och snön faller över den lilla gatan med de märkliga husen. Nu skall William ha ett långt vinterlov med massor av tid för att läsa, men inget blir som han tänkt sig.
En okänd flicka dyker upp en kulen kväll och ruskiga tjut ekar i natten. Utan att någon märker det sker en magisk förändring i skogen kring Berättargränd. Snart befinner sig William i ett skrämmande äventyr där han måste vara både modig och uppfinningsrik. Han inser också att det är väldigt bra att känna till de klassiska sagorna.
Spännande och fantastisk läsning för 9-12 åringar.
 
 
 
Pusspojken
Ulf Stark
 
"Alla pussas-alla utom Ulf!
Ulf har inte pussat en enda.
Alla andra har pussat jättemånga!
Brorsan har gjort det monst 100 gånger.
Men vem ska han pröva på?
Det är ju dumt att ta någon man tycker om.
Om det skulle bli dåligt."
 
Så här står det på baksidan av boken och jag kunde inte motstå detta. Det visade sig att innehållet var lika härligt som baksidestexten och vilket bra ämne att ta upp för barn i åldern 6-9 år. Det är inte lätt det här med pussar och kärlek.