För flera år sedan bokcirklade jag om denna bok på Bokmässan, tillsammans med medlemmar från Bokcirklar.se och dess redaktörer Annika Koldenius och Nina Frid (årets bibliotekarie 2012). Jag fick också möta författaren. Boken som kanske inte betydde jättemycket för mig då har ändå dykt upp ur mitt minne när jag tänkt på urskogar, lummiga mossklädda gläntor och historier som får en annan innebörd i modern tid.
Så här är mitt tips.

Skogen av Margareta Lindholm

Handlar om två äldre människor. Det är en långsam berättelse som också är början på något nytt. En kort roman men med mycket tankar. En tid för förändring.

Berättelsen handlar om Maria och Bror som är syskon och har bott i huset där de föddes och tagit över sina föräldrars arbete efter deras bortgång. Huset ägs egentligen av kommunen, de har huset i arrende. Deras jobb är att bevara skogen. Både Maria och Bror har lärt känna skogen sen de föddes. Deras föräldrar gav sitt liv för sitt arbete och Maria och Bror har heller aldrig gjort eller satsat på något annat. Bror vet exakt vilka stigar man ska ta, vilka träd som är äldst, vilka som planterats och vilka som funnits där sedan urminnes tider. Men så kommer beskedet som får allting att ställa sig på sin spets. Kommunen har sålt deras hus och de tvingas flytta in till stan. Vad ska de göra i stan? Hur ska man kunna förändra hela sitt liv helt plötsligt? Vad ska de göra i stan där det inte finns några träd, ingen skog, inga lugna stigar…?

Det blir en resa genom deras tankar. Om livet, om uppväxten och barndomen. Vad som gått bra och vad som kunde gått bättre.

En mångbottnad roman som handlar om det sköra livet. Om saker som plötsligt förändrar situationen när den moderna tiden och dess vanor krockar med det som var centralt förr.
 
annika koldenius, barndomen, boktips, finstämt, lässugen, margareta lindholm, nina frid, skogen, syskon,