Jag är ju en stor älskare av dystopier, eller "nästan" dystopier kanske man skall säga. Det är bra om det finns en gnutta hopp i slutet.
Nu har jag läst en dystopi som vänder sig till 10-13 år. Hcg som det heter på biblioteket. Hcg är böcker som man tycker passar till 9-13 år ungefär. Kanske att man skall vara lite äldre än 9 år när man läser denna boken, men en vuxen kan läsa högt också. Det kan nog vara bra att ha en vuxen att prata med i vilket fall som helst.
Den här boken heter "SOM OM HÖSTEN KOM PÅ SOMMAREN"  skriven av Jan Henrik Nielsen.
Den var lite trög i början, men det blev riktigt spännande efter ett par kapitel. Tycker nog att berättelsen hade det som jag vill att en sådan här dystopisk bok skall ha.
 
Två systrar, Nanna och Fride, bor med sin pappa i en underjordisk bunker och där har de bott i ett par år. De vågar inte gå ut, dels för att de tror att det finns elaka människor utanför och dels för smittorisken. Någon form av gift, virus eller liknande har fått nästan allt liv att dö på jorden. Att den här lilla familjen har klarat sig beror på att de lyckades få effektiv medicin i tid.
Men så blir pappan sjuk och systrarna måste försöka ta sig in till staden för att leta efter mer medicin. En mycket omtumlande och farlig resa ligger framför dem.