En vecka före barnbidraget är en bok skriven av Elin Johansson och Ellen Ekman (skaparen bakom serien Lilla Berlin).
 
Det är en bilderbok som passar både barn och vuxna. En viktigt bok om hur veckan före barnbidraget kommer är. Det är en bok med fart. En bok med finurliga lösningar hur man kan göra när pengarna inte räcker till. En ensam mamma med sitt barn. Till middag blir det Makaroner och korv, fast korven glömdes kvar i affären. Istället för att gå till badhuset släpar mamma fram sommarpoolen och de har badkalas inne i badrummet.
När de ska på utflykt tillsammans med skolan tejpar mamma stövlarna och kallar dem rymdboots. Barnet (som aldrig har ett namn i boken, kanske kan kallas Hen) vill ha prickiga men mamma säger bara "nästa vecka, när barnbidraget kommer"...
 
Det är viktigt att komma ihåg att inte alla har det superbra ekonomiskt ställt. Det är många familjer i Sverige som inte fixar vardagsekonomin och i slutet på månaden får man vara oerhört kreativ för att inte tappa modet.
Sista dagen i boken är mamma alldeles ledsen och tycker livet är  tråkigt. Men då ordnar barnet tivoli i parken.
 
Det är ett bra nutidsperspektiv och en fin detalj är att när de varit i affären ger de femman som blir över till kvinnan utanför affären. De som har knappt något alls, ger ändå något till de som har det ännu värre.
 
Det är en glad bok med fantastiska illustrationer med barnperspektiv. Och boken förmedlar något som vi ofta glömmer bort.
 
Läs!
 
(bilden längst ner är klickbar till Ellen Ekmans hemsida)
 
Veckan före barnbidraget (inbunden)
Bildresultat för veckan före barnbidraget
barnbidrag, bilderbok, elin johansson, hcf,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej