Vintersystrar av Jesper Weithz

Vad är ett helt livs systerskap värt? Mer eller mindre än drömmen om ett bättre liv? Och går det att tina upp en relation som frusit sönder?

Amina och Lollo har alltid funnits där för varandra, ända sedan de började brevväxla som elvaåringar. De växer upp i skilda Stockholmsförorter i ett Sverige som långsamt vittrar sönder. Runt dem finns trasiga vuxna, brustna band bakåt och dålig sikt framåt.
De är bästa vänner, de är systrar, de är varandras trygghet när världen omkring dem är obegriplig och svår.
De är också sjuksköterskor på samma arbetsplats. Men när Amina inleder en relation med en gift överläkare, samtidigt som Lollo engagerar sig mot dåliga arbetsförhållanden på sjukhuset, hotas vänskapen. Både privata och politiska lojaliteter står på spel i det drama som utspelar sig i ett bottenfruset Stockholm.

Detta är en bok om en vänskapsrelation som allt mer börjar dra sig mot en destruktiv symbios än vänskap och trygghet. Två kvinnor som var tänkta att stötta varandra som plötsligt har en vänskap som sliter dem åt olika håll.

En recensent från aftonbladet skriver:

”Det är en värld av inställda uppror som enbart leder till att kapitalet och makten lyckas skapa ett avhumaniserat samhälle där vi alla är objekt på en marknad”

Det är livet. Ett liv som inte är positivt men som vi ändå måste genomleva genom att tänka positivt, helst med ett leende på våra läppar. Man får sig en tankeställare om vad vänskap är. Att orka rida igenom stormen. Att orka ta sig igenom de tuffaste situationerna för att verkligen bevisa vad vänskap är, vad som än händer. Jesper Weithz ger oss ändå en roman som är full av vänskap, politik, kamp och hopp.

barndom, boktips, jesper weithz, lässugen, tragiskt, vintersystrar, vänskap,

Liknande inlägg

Kommentera

Publiceras ej