Som om hösten kom på sommaren handlar om Nanna och Fride som växer upp i en bunker tillsammans med sin pappa. Nanna var 5 år när de flyttade dit och Fride var bara några månader. Tanken var att deras mamma skulle kommit men hon blev kvar i staden, på sjukhuset där hon jobbade. Jorden är på väg att dö. Både växter, havet, djuren och människorna har insjuknat och dött under flera år. Ingen kunde förklara vad som hände men det hände en sommar och ingenting blev som förväntat. Plötsligt evakuerades städerna och allt fler dog. De smittade ställena märktes ut med gula cirklar människor flydde från städerna. 
 
Nanna och Fride lever i bunkern och där går de upp, äter frukost och har skola med deras pappa och leker i periskoprummet. I ett av rummen i bunkern finns ett periskop där de kan titta på utsikten över ön som de bor på. Om det finns något där, vad det är för väder och årstid med mera. Fride har aldrig varit utanför bunkern och längtar ut. En dag insjuknar deras pappa och Nanna och Fride måste ta sig ut för att leta efter medicin i staden om deras pappa ska kunna överleva.
 
Det som är roligt med denna boken är att författaren har fått till den där ödesdigra läskiga stämningen som bara uppstår i en bra dystopi. Världen som ligger öde, människorna som är spårlöst borta och en död stad. Boken är spännande, lite läskig och innehåller små glimtar av hopp som får en att inte kunna lägga boken ifrån sig!