Just nu håller jag på och lyssnar på den sista boken om den mörka materian som heter Bärnstenskikaren. Jag är fortfarande osäker på vilken betydelse just bärnstenskikaren kommer ha  i boken men det kommer säkert fram längre fram i boken. Idag har jag haft möjlighet att lyssna på en hel CD eftersom mitt tåg blev inställt och jag vart tvungen att köra till Halmstad istället för att åka tåg. Därav mer läsning! :)
 
Bärnstenskikaren är mycket mer djup än de två första böckerna. Här ska allting, på ett ganska komplicerat plan, vävas samman. Varje kapitel börjar med ett känt citat antingen från någon berömdhet (ex. Oscar Wilde och W. Blake) eller från berättelser från gamla testamentet i Biblen. och det är just de citaten från de berömda näst intill mytologiska berättelserna som Pullman verkar tagit sin inspiration från. Boken ifrågasätter allt man fått lära sig på ett sätt som nästan påminner mig om Liftarens guide till galaxen. De frågor som alltid är aktuella någon gång under våra liv. Meningen med våra liv, identitetssökandet, finns gud?, vilka bestämmer i världen?, samhällsskilnnaderna, vad händer när vi dör? och vad består vi av förutom kropp och själ? finns det rent av något mer inom oss som vi inte är medvetna om? Kan historien om Eva och Adam upprepas igen? Vad händer med världen om allt störta samman i det som kyrkan vill kalla syndafallet?
 
Alla dessa frågor får Will och Lyra möta i sin kamp att ställa allting tillrätta. Kommer Lyra lyckas uppfylla häxornas profetia innan kyrkans makter hittar henne och förgör henne?
 
Det ständigt läskiga i böcker som är "sista delen" är att ingen går säker. För det kommer ju ingen fortsättning!
Ännu nästan 6 timmar lyssning kvar! Återkommer med en recension då :)
 
Hälsningar
Lisa
Bärnstenskikaren, barn och unga, den mörka materian, fantasy och SF, guldkompassen, identitetssökande, liftarens guide till galaxen, meningen med livet, philip pullman,